Знайди свого майстра краси

Значення клітковини для травної системи

Дата оновлення: 09-10-2024

Клітковина - цар і бог, якщо йдеться про здорове травлення. І якщо в юності організм працює як годинник навіть якщо недоотримувати клітковину, то з віком її нестача відчутна. Вона відповідає і за перетравлення продуктів, і за м'які випорожнення, з якими у багатьох можуть бути гострі проблеми. Чи справді клітковина така важлива, як стверджують дієтологи та лікарі? Ми розповімо про важливість цього продукту і звідки його найкраще отримувати.

Навіщо нам клітковина?

Клітковина дуже важлива в підтримці здорового травлення. Вона допомагає нормалізувати роботу кишківника, покращуючи його перистальтику і запобігаючи закрепам. Розчинна клітковина, яка міститься у вівсі, фруктах і овочах, вбирає воду, утворюючи гель, що сприяє м'якому і плавному проходженню їжі кишечником. Нерозчинна клітковина, яку можна знайти в цільнозернових продуктах і висівках, додає об'єму випорожненню, що полегшує його виведення. Ще клітковина підтримує мікрофлору кишківника, яка може порушуватися після хвороб і прийому антибіотиків.

Чи є препарати з клітковиною? На жаль, ефективних таблеток або капсул з клітковиною практично не існує, адже це дуже об'ємний продукт і важко помістити в маленький формат. Але допомогти своєму травленню можна, додатково приймаючи гепатопротектори, наприклад, Гептрал 500, який швидко та ефективно відновлює печінку.

З яких продуктів черпати клітковину?

Знайти клітковину можна в найпростіших продуктах, наприклад:

  1. Овочі. Одні з найкращих джерел — це броколі та морква. Брокколі не тільки багата на клітковину, але й містить антиоксиданти, які допомагають боротися із запаленнями. Морква ж — це поєднання клітковини та вітаміну A, який корисний для зору та шкіри. Буряк – ще один продукт, який у сирому, вареному чи запечному вигляді однаково добре впливає на травні процеси.
  2. Бобові, такі як квасоля та сочевиця, особливо багаті як розчинною, так і нерозчинною клітковиною. Вони не тільки сприяють нормальній роботі кишечника, але й забезпечують відчуття ситості на довгий час, що особливо важливо для тих, хто контролює вагу.
  3. Цільнозернові продукти. Вівсянка та гречка – крупи, які повільно перетравлюються, підтримуючи стабільний рівень цукру в крові. Коричневий рис і кіно — ще один спосіб додати до раціону клітковину.
  4. Фрукти. Яблука, особливо якщо їх є зі шкіркою – одне з найкращих джерел клітковини, що допомагає регулювати рівень цукру в крові та підтримувати нормальну роботу кишечника. Груші та апельсини також багаті на клітковину, а ще містять вітаміни, які допомагають зміцнювати імунітет у сезон застуд.

Також клітковина міститься в горіхах і насінні (наприклад, у лляному насінні) і навіть у ягодах – таких як малина та ожина. Як бачите, нічого складного та дорогого – отримати клітковину можна з мінімальним бюджетом та зусиллями, а ще багато продуктів, що містять клітковину, не потрібно готувати.


Оцініть статтю:
(Голосів: 2. Рейтинг: 3,5 з 5)
141

Последние публикации

0 коментарів