Клітковина - цар і бог, якщо йдеться про здорове травлення. І якщо в юності організм працює як годинник навіть якщо недоотримувати клітковину, то з віком її нестача відчутна. Вона відповідає і за перетравлення продуктів, і за м'які випорожнення, з якими у багатьох можуть бути гострі проблеми. Чи справді клітковина така важлива, як стверджують дієтологи та лікарі? Ми розповімо про важливість цього продукту і звідки його найкраще отримувати.
Клітковина дуже важлива в підтримці здорового травлення. Вона допомагає нормалізувати роботу кишківника, покращуючи його перистальтику і запобігаючи закрепам. Розчинна клітковина, яка міститься у вівсі, фруктах і овочах, вбирає воду, утворюючи гель, що сприяє м'якому і плавному проходженню їжі кишечником. Нерозчинна клітковина, яку можна знайти в цільнозернових продуктах і висівках, додає об'єму випорожненню, що полегшує його виведення. Ще клітковина підтримує мікрофлору кишківника, яка може порушуватися після хвороб і прийому антибіотиків.
Чи є препарати з клітковиною? На жаль, ефективних таблеток або капсул з клітковиною практично не існує, адже це дуже об'ємний продукт і важко помістити в маленький формат. Але допомогти своєму травленню можна, додатково приймаючи гепатопротектори, наприклад, Гептрал 500, який швидко та ефективно відновлює печінку.
Знайти клітковину можна в найпростіших продуктах, наприклад:
Також клітковина міститься в горіхах і насінні (наприклад, у лляному насінні) і навіть у ягодах – таких як малина та ожина. Як бачите, нічого складного та дорогого – отримати клітковину можна з мінімальним бюджетом та зусиллями, а ще багато продуктів, що містять клітковину, не потрібно готувати.