Знайди свого майстра краси

Все про весільну фотосесію

Дата оновлення: 03-11-2023

Зміст

1. З чого почати пошук

2. Як обрати весільного фотографа

3. Зустріч

4. Особливості етапів весільної фотозйомки

5. Ідеї для весільної фотосесії

6. Поради та рекомендації

Весільна фотосесія - це постановочна або репортажна зйомка в умовах імпровізації. Весільний фотограф не лише фіксує важливі події свята. Це людина-оркестр, яка зробить й портрет, й репортаж. Він вміє працювати з нестандартними ракурсами, знає, в який момент почати знімати, де встати під час реєстрації в Палаці одружень. А в критичній ситуації фотограф навіть може допомогти розрядити обстановку.

З чого почати пошук

Спочатку потрібно визначити, які сцени й моменти хотілося б відзняти. Також треба визначити типи знімків, які хоче отримати пара. Якщо ви бачите церемонію в тематичному форматі, кадри в динаміці або з ноткою гумору, краще використовувати зйомку в репортажному стилі, аніж спокійному fine art.

Не потрібно відразу обирати одного вподобаного кандидата. Якщо є час, проведіть очні зустрічі з декількома фахівцями, поспілкуйтеся, дізнайтеся, наскільки підходить та чи інша людина. Які рекомендації друзів ви б не почули, якщо попередні роботи не подобаються, не сподобаються й наступні.

Пошук починайте за 3-6 місяців до свята. Підберіть рекомендації знайомих, інформацію на форумах, сайтах з відгуками, в соціальних мережах.

Факт: хороший фотограф, який знімає в будь-якому стилі, - міф. Не варто довіряти знімки тому, хто знімає все підряд.

Фото Маші Дойбан (Одеса)

Як обрати весільного фотографа

В першу чергу зверніть увагу на портфоліо. Попросіть знімки з одного з недавніх заходів. Якщо з тисячі знімків тільки 10 вийшли вдало, та всі вони знаходяться в публічному доступі, то не факт, що результат вас влаштує.

Приділіть увагу наступним пунктам:

1. Надмірне використання ретуші. Фотографи користуються редакторами для корекції дрібних недоліків, але штучні «пластикові» обличчя нікому не потрібні.

2. Якщо кольори неприродно яскраві або чорно білі, то можливо, що ця людина не вміє працювати з освітленням.

3. Не варто довіряти фахівцеві, який обіцяє здати роботу через тиждень: велика ймовірність, що отриманий матеріал не сподобається.

4. Стилізовані фото з моделями не мають ніякого відношення до весілля, хоча можуть виглядати красиво. Довіряти церемонію людині без досвіду на заходах все ж не варто.

Важливо: при перегляді робіт майбутнього фотографа задумайтеся, хотіли б ви стати героєм цих знімків.

Фото Ганни Шаульської (Харків)

Зустріч

В процесі вибору віддайте перевагу 2-3 кандидатам, призначте їм зустріч. Обмежувати спілкування телефонною розмовою не рекомендується.

Якщо при спілкуванні ви розумієте, що відчуваєте «контакт», вам комфортно з цією людиною та ви готові довірити йому церемонію, то вже більше половини успіху. Довіра сильно впливає на результат роботи. Дізнатися, чи підходить фотограф, можливо за особистої розмови, який бажано проводити в спокійній обстановці. Професіонал задасть ряд запитань, щоб точніше зрозуміти бажання молодят.

Наступний етап – укладення договору. У фотографа може бути свій «шаблон», але ви також можете позначити пункти, які мають значення.

Важливі нюанси:

  • Чітко позначити дату та час початку роботи.
  • Вказати суму внесеної передоплати, якщо вона передбачена.
  • Вказати обладнання, яке використовується на заході.
  • Позначити час роботи на святі.
  • Детально обговорити і зафіксувати оплату – погодинна або фіксована за весь час.
  • Уточнити, скільки роздрукованих фотографій отримають наречені, чи потрібна фотокнига.
  • Обговорити терміни здачі роботи і кількість кадрів.
  • Права на матеріал – якщо ви не впевнені в публікації ваших кадрів, будьте готові до того, що ціна може підвищитися.
  • Формат отримання матеріалу – на флешці, диску або файлообміннику.
  • Трансфер, харчування.

Якщо між фотографом та замовниками не стався контакт, не пробігла іскра, то результати, швидше за все, не виправдають очікувань. Немає нічого гіршого вимучених посмішок на весіллі. Замовники отримають невиразні знімки, що зіпсує враження про свято.

Фото Сергія Шуневича (Київ)

Особливості етапів весільної фотозйомки

Коли договір підписаний та дати узгоджені, прийшов час продумати можливі варіанти й місця для зйомки.

Щоб відчувати себе більш впевнено перед зйомками, можна подивитися попередні весільні та постановочні фотосесії, спробувати стиль Love Story. Тут розповідають історію кохання від зустрічі до вінчання, використовуючи «невимушений» формат. Закохані вибирають значущі для них місця в місті або на природі, що дозволяє звикнути до камери та отримати живі, яскраві знімки.

Ранок нареченої

До початку передвесільної метушні та привітань є час приділити увагу деталям: вінчальну сукню, запрошення, програма, обручки та інші елементи торжества. Такі кадри нечасто зустрічаються в сімейному альбомі, але при погляді на них виникає почуття очікування важливого кроку. Ці трепетні спогади зберігаються роками.

Щодо часу краще приділити мінімум 40 хвилин, максимум до 2 годин – сюди можуть увійти наступні моменти:

  • у ліжку – пробудження, фото в ранкових променях сонця;
  • кімната нареченої, обручки, підв'язка, сукня;
  • збори нареченої, останні штрихи макіяжу;
  • зустріч із нареченим;
  • фото з батьками та подружками;
  • у машині по дорозі до РАГСу.

Фото Тетяни Крафт (Київ)

Палац одружень

У процесі зйомок реєстрації шлюбу використовується постановочний та репортажний варіант. Перший вид застосовується, якщо потрібно зробити знімок молодят з родичами, друзями або гостями.

Другий варіант необхідний для того, щоб відобразити миті, коли ніхто не позує для фото. Дуже важливо зловити момент емоцій молодят і гостей. Тому не дивіться під ноги, не прагніть скоріше надіти кільця та втекти. Насолоджуйтесь святом, тоді фотографу вдасться зробити відмінні кадри. Тимчасові рамки тут обмежені – на цей етап піде близько 60 хвилин.

Прогулянка

Для молодят це найважливіша частина зйомок – і найбільш складна. Тому необхідно заздалегідь продумати місця та пози для весільної фотосесії, варіанти на випадок гарної чи поганої погоди. Краще не витрачати багато часу на переїзди та урізноманітнити фотосесії локаціями, які знаходяться поруч. Як правило, перевага надається міськими паркам або виїзду за місто. Оригінальні знімки можуть вийти там, де подобається саме вашій парі:

  • на тлі міської архітектури, на даху;
  • на іподромі;
  • у музеї, садибі, старовинних будівлях, готелях;
  • у парках атракціонів.

Також це можуть бути місця, які мають значення для молодят.

Повноцінно зняти прогулянку можна за 1,5-2 години, щоб не хвилюватися про час та відчувати себе спокійно перед камерою. Це творчий процес – як для молодят, так і для фотографа, тому його скорочувати не рекомендується.

Важливо: сита людина – задоволена людина. Подбайте про воду та перекуси на прогулянці, які зможете взяти з собою.

Свято на честь одруження

Один з найскладніших етапів для фотографа – святковий банкет. Тут важливо передати емоції, яскраві моменти урочистого заходу. Фотограф поєднує постановочну та репортажну зйомку, щоб уникнути "побутових", одноманітних знімків. Умовно програму можна розділити на привітання, перший танець та десерт. Весь процес займає 5-6 годин.

Особливу увагу варто приділити фіналу торжества. Вогненно-піротехнічне шоу, салюти, фінальний танець в безпечному оточенні професійних феєрверків або "вогняне серце" надають оригінальність свята. Фотографії на тлі салюту виходять особливо яскравими й романтичними.

Фото Тетяни Демченко (Дніпро)

Ідеї для весільної фотосесії

Щоб заздалегідь підготуватися, подивіться вдалі знімки, пошукайте приклади в Instagram або Pinterest. Не соромтеся приміряти на себе образи і вдалі пози, які сподобаються: це репетиція, яка необхідна так само, як весільний торт.

1. Зверніть увагу на розташування рук – легкі дотики, коли наречений дивиться на наречену, або як вона тримає букет, стануть головними деталями, на які рідко звертають увагу.

2. Хвилююча мить – за секунду до поцілунку. Не поспішайте, дайте можливість зловити «хімію» між нареченим і нареченою.

3. Обіймайте один одного, будьте ближче. Кадри, де молодята обіймають один одного або злегка торкаються плечей, виходять ніжними і романтичними.

Різноманітність додають також аксесуари та заздалегідь підготовлені невеликі деталі:

  • повітряні кулі, різнокольоровий дим, живі квіти;
  • стіл посеред лісу (для романтичного пікніка);
  • фотосесія в пшеничному, лавандовому або маковому полі.

Інші вдалі лайфхаки для фотосесії:

  • динамічні знімки в русі – природні та емоційні кадри вдало пожвавлять статичні.
  • можна провести романтичну фотосесію на озері, біля ставка або в човні.
  • якщо у пари є спільна "фішка", можна її використовувати (заняття спортом, танцями або творчий напрямок).

Фото Миколи Гулика (Київ)

Якщо ви не впевнені в локації або погодних умовах, хорошою альтернативою прогулянкам стане весільна фотосесія в студії. Навіть в сонячний день неможливо забезпечити відповідне природне освітлення. Тоді молодята часто зупиняють свій вибір на спеціальних приміщеннях.

Важливо: думати під час фотосесії про знімки – найгірший варіант. Розслабтеся, рухайтеся плавно, і пам'ятайте, що цей день належить вам.

Поради та рекомендації

До позування для весільної фотосесії професіонали радять підготуватися заздалегідь:

  • Обрати запасну пару зручного взуття для прогулянки.
  • Стрижку або фарбування краще робити за два тижні – як і косметологічні процедури, які ви раніше не робили.
  • Якщо плануються фото з батьками або родичами, краще зробити їх в першій половині дня.
  • Не соромтеся повідомляти спонтанні ідеї – від цього фотосесія тільки виграє.
  • Довірити частину обов'язків з координації друзям або відповідальній особі, щоб не відволікатися під час зйомки і не нервувати.
  • Виспатися напередодні весілля.

Фотограф працює з парою в кадрі та допомагає підібрати вдалі пози. Однак ще одне важливе завдання для нього – допомогти парі відчувати себе впевнено.

Факт: довіра в процесі зйомок весілля – ключ до фотографій, які захочеться переглядати.

Фото Оксани Рябовол (Київ)

Вартість послуг

Головна помилка при виборі полягає в тому, що молодята орієнтуються на ціну. Дешевий фахівець за три копійки може здати огидний матеріал вже через тиждень. Високооплачуваний популярний фотограф може не зловити настрій конкретної пари та просто "відпрацювати" замовлення.

Вартість послуг залежить не тільки від досвіду та затребуваності. Зйомки напередодні весілля, в РАГСі, на прогулянці або під час банкету оцінюються по-різному. Тому завбачливим парам радять визначитися якомога раніше – особливо якщо бюджет обмежений.

Професійні фотографи пропонують як погодинну оплату своєї роботи, так і пакет послуг, до якого можуть бути включені приємні бонуси. Середня вартість весільної зйомки по Києву - 8000-12000 грн. Опціонально можуть бути додані знижки на зйомку в стилі love story, кількість оброблених знімків і готовий альбом.

У Дніпрі, Запоріжжі, Одесі, Херсоні, Харкові зйомка в середньому за годину обійдеться 1000 грн. Робота протягом усього весілля коштуватиме мінімум 5000 грн. Вартість фотосесії в стилі love story оплачується додатково і оцінюється від 900 гривень.

Важливо: варто вивчити пропозиції по зйомці у вашому місті та орієнтуватися на середню вартість.

 

Фотограф – ще один гість, якого молодята готові запросити на церемонію, тому до його вибору важливо підійти ґрунтовно. Досвідчений фахівець вміє працювати зі світлом. Він підлаштується під будь-яку нестандартну ситуацію, підкаже, які пози будуть вдалими для конкретної пари, порадить маршрут прогулянки.

Важливо, щоб наречений та наречена відчували себе впевнено та комфортно в день весілля. Заздалегідь складений план заходу дозволить зняти напругу, довіритися фотографу, а головне – із задоволенням зустріти початок сімейного життя.


Оцініть статтю:
(Голосів: 1. Рейтинг: 5 з 5)
17804

Последние публикации

0 коментарів