Знайди свого майстра краси

Які зміни чекають на медиків у 2018 році

Медичній реформі офіційно дано старт. Відповідний закон вже підписано Президентом України, а Верховна Рада схвалила низку документів, які дозволять реалізувати зміни в системі охорони здоров'я. Що нового відбудеться у галузі медицини і як реформа відіб'ється на роботі лікарів?

Клінічні протоколи будуть складатися за міжнародними стандартами

Наразі Міністерство охорони здоров'я співпрацює з фінською компанією Duodecim, займаючись перекладом сучасних клінічних протоколів. У пріоритеті документація, що фіксує найпоширеніші захворювання. Протягом 3 років лікарів первинної ланки буде підключено до онлайн-ресурсу з клінічними протоколами нового зразка.

Мета – організація роботи за сучасними західними стандартами: рівень медичного обслуговування залишиться високим незалежно від того, в якій клініці та в якого лікаря обстежується пацієнт.

Первинна медична допомога надаватиметься за системою ICPC-2

Спрощенню підлягають також облікова та статистична документація, яка складатиметься за міжнародною системою ICPC-2. Це означає, що діагноз, причина звернення пацієнта та рекомендації лікаря кодуватимуться за спеціальним класифікатором. Така практика успішно використовується у багатьох країнах світу.

Щоб медики ознайомилися із системою ICPC-2, у 2018 році запустять роботу навчального онлайн-тренажера, випустять методичні посібники та проведуть тренінги на регіональному рівні.

Зменшиться обсяг паперової звітності

Міністерство охорони здоров'я прогнозує суттєве скорочення кількості паперових медичних звітів. Це оптимізує час лікарів для покращення якості їх роботи та додаткового навчання.

Медична допомога надаватиметься за новими стандартами

У 2018 році вживуть 2 нових документи – Порядок надання первинної медичної допомоги та табель матеріально-технічного обладнання для надання первинної медичної допомоги.

Зміниться система нарахування зарплати

Згідно з реформою, дохід лікаря залежатиме від його професійної компетенції, а не від тарифної сітки. З 2018 року медичні установи фінансуватимуться залежно від кількості пацієнтів, з якими укладено договір. Водночас, вони звільняються від податку на прибуток і зможуть вільно розпоряджатися отриманими коштами, а також самостійно встановлювати розмір зарплат своїх працівників.


Оцініть статтю:
(Голосів: 1. Рейтинг: 5 з 5)

<< Поліна Ткач - 1 місце на Miss Ukraine 2017   |   Фандрайзинг: як розкрутити бізнес із нульовим бюджетом >>

0 коментарів